Blog > Komentarze do wpisu

Ultimate chocolate cake

 

Dzisiaj, dla odmiany,  zamiast dekorowania coś o pieczeniu :)

Najbardziej czekoladowe z czekoladowych ciast, jakie do tej pory jadłam, słusznie nazwane Ultimate chocolate cake.  Jest ekstremalnie czekoladowe a do tego ciężkie, wilgotne i bogate w smaku. Polecam szczególnie dla miłośników ciemnej czekolady :)

Przepis znalazłam w książce Tea Time, wydanej przez popularną w Irlandii sieć sklepów Avoca.

 

ultimate chocolate cake

Ciasto

275g masła
125ml mocnej kawy
275g ciemnej czekolady (70% kakao, ja użyłam: 100g 85% + 175g 53%)
110g self-raising flour*
110g mąki pszennej
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
225g ciemnego brązowego cukru
225g jasnego brązowego cukru
30g kakao
100ml maślanki
4 jajka

 *self- raising flour- to mąka z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej (przepis znaleziony w Internecie, ale nigdy z niego jeszcze nie korzystałam: 250g mąki pszennej+ 1łyżeczka proszku do pieczenia+ ½ łyżeczki sody)

 Tortownicę o średnicy 20cm ( wyskości min. 10cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować  odrobinę tłuszczem. Piekarnik nagrzać do temperatury 1500C.

 Masło, kawę i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą). Połączyć wszystkie suche składniki, dodać do nich czekoladową miksturę (najlepiej, jeśli będzie przestudzona), na koniec wymieszać maślankę i roztrzepane jajka. Masę przelać do przygotowanej formy i piec około 1h 45min – 2 h ( do tzw. suchego patyczka)

Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby całkowicie wystygło.

Ganache

350g ciemnej czekolady (53% kakao)
425ml śmietany kremówki
1, 5 łyżeczki jasnego brązowego cukru

 

 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Śmietanę wymieszać z cukrem i zagotować, zdjąć z palnika i poczekać aż osiągnie pokojową temperaturę, następnie połączyć z czekoladą. (Ja dodatkowo wstawiłam całość na 15 minut to lodówki, aby odrobinę zgęstniała)

 Przestudzone ciasto podzielić na 2 części. Przełożyć częścią kremu, resztę rozsmarować na górze i bokach ciasta. Ciasto może być przechowywane w lodówce nawet do tygodnia.

 Smacznego:)

 

poniedziałek, 07 marca 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF
Komentarze
2011/05/05 18:05:10
bardzo podoba mi się Twój blog :) a ciasto mniam, aż ślinka cieknie!
-
2011/05/05 19:26:53
Dziekuje bardzo:)
-
2011/10/07 19:19:57
Pięknie prezentuje się ta różyczka przy tym ciemnym cieście i na odwrót;))))pzdr.
-
Gość: Monika, dynamic-78-8-116-230.ssp.dialog.net.pl
2011/10/14 16:45:23
Mam pytanie odnośnie wykonania tego tortu? Jak rozsmarować krem na wierzchu tortu i po bokach tak idealnie jak Ty to zrobiłaś? Czym będzie najlepiej rozsmarować?
-
2011/10/14 17:22:55
Jeśli dobrze pamiętam, to wylałam większą część masy na górę tortu, lekko rozprowadziłam nożem i poczekałam, aż zacznie spływać na boki. Kiedy już częściowo pokryło boki zaczęłam wyrównywać ganache gładkim, długim nożem na całym obwodzie ciasta (rozprowadzając krem raczej na boki, nie na dół). Nie widać tego na zdjęciu, ale boki nie były zupełnie gładkie, delikatnie widać było pociągnięcia nożem. Jeśli były jakieś większe, niepokryte obszary nakładałam pozostałą część masy. Krem powinien być dość gęsty, żeby za szybko nie spłynął. A! jeśli później nie chcesz tortu już przenosić to warto przed nałożeniem kremu pod ciasto podłożyć kilka osobnych kawałków ręcznika papierowego- na niego spłynie nadmiar czekolady a kiedy lekko zastygnie wystarczy wysunąć ręczniki spod tortu:) Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Pozdrawiam:)
-
Gość: Sandy, cat4.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/20 11:17:43
Witam! Mam takie pytanie - czy można czymś zastąpić kawę?? Bo w moim domu kawa w cieście nie jest akceptowana niestety...
-
2011/10/20 18:10:35
hmmm... Jeszcze nigdy nie musiałam zastępować kawy, więc nie mam zbytnio doświadczenia. Ja spróbowałabym może z syropem np. wiśniowym rozcieńczonym z wodą około 110-120ml (na tyle, aby czuć było dobrze jego smak- jeśli będzie bardzo słodki wówczas zmniejszyć ilość cukru) lub do kąpieli wodnej z czekoladą i masłem dodałabym ok. 40g ciemnej czekolady więcej i 70-80 ml wody. Albo przygotowałabym 125 ml kakao (z ciemnego kakao do pieczenia i wody)- ten wariant chyba najbardziej by mi odpowiadał. Kawy w torcie właściwie nie czuć (przynajmniej ja nie wyczułam) jej głównym zadaniem jest podkreślić smak czekolady i nadać ciastu bardziej wytrawny smak i ciemniejszy kolor. Przepraszam, że nie mogę zagwarantować efektów po tych modyfikacjach, ale mam nadzieję, że ciasto i tak wyjdzie bardzo dobre:)Pozdrawiam
-
Gość: Sandy, cbm129.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/24 15:46:14
Dziękuję za odpowiedź! :-)
Chyba zdecyduję się na to kakao, dam znać, czy wyszło.
Pozdrawiam! :-)
-
2011/12/16 21:08:40
Wspaniałe, bo megaczekoladowe i pięknie ujęte w obiektywie...
-
2012/04/23 15:49:01
Dolaczam do mojej listy ''must do''!Mam bardzo podobny przepis (ktory uwielbiam), ale zamiast czekolady jest kakao, ten z czekolada musi byc jeszcze lepszy!!!
-
Gość: Magda, nat2.finemedia.pl
2014/10/25 20:05:17
Tak apetycznie wygląda ,że zamienię ciasto na tort urodzinowy. Mam pytanie czy na dużą tortownicę ( na 20 osób ) wystarczy podwoić składniki? Czy marcepanowa dekoracja wytrzyma na kremie?
-
2014/10/25 21:30:54
Tak, ozdoby na kremie- ganache powinny bez problemow wytrzymac( moim sie nic nie stalo:),z taka uwaga, ze jesli tort bedzie w lodowce razem z ozdobami to po wyjeciu ze wzgledu na roznice temperatur wszystko zrobi sie wilgotne i dekoracje moga lekko farbowac i robic sie miekkie.
Do zmiany foremki polecam skorzystac z przeliczarki np. Z tej strony: www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia
Tak jak zaznaczylam w opisie to ciasto jest ciezkie i zbite, nie przypomina zupelnie ciasta biszkoptowego, a do tego dosc wytrawnie czekoladowe:) powodzenia i smacznego!

Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi