Blog > Komentarze do wpisu

Sugarpaste domowej roboty

 

 Sugarpaste, w Polsce znana jako lukier plastyczny,  to cukrowa masa plastyczna stosowana między innymi do zdobienia ciast i tortów w tzw. stylu angielskim. Wykorzystywana jest zarówno do pokrycia całego ciasta, jak i do modelowania drobniejszych dekoracji, figurek czy kwiatów. W Polsce jest bez problemu dostępna w wielu sklepach internetowych. Ponieważ jednak ja miewam problemy z zaopatrywaniem się w sugarpaste, ostatnio podjęłam próbę samodzielnego wykonania masy.  Oto pierwsze przepisy jakie testowałam( ale zapewne nie ostatnie:). Postanowiłam zastosować system gwiazdek w ocenianiu przydatności przepisu: minimum to * a maximum***** :)

1. Szybka i prosta sugerpaste (przepis z książki "The international school of Sugarcraft" cześć1, Nicholas Lodge):

1 białko*
30ml (2 łyżki) płynnej glukozy
500g cukru pudru

*można użyć białko w proszku przygotowane w/g wskazówek na opakowaniu

W misce łączymy glukozę i białko, następnie stopniowo dodajemy cukier puder (przesiewając przez sitko- nie moze być bryłek cukru) i mieszamy. Kontynuujemy, aż do uzyskania zwartej masy. Następnie przekładamy ją na lekko posypany cukrem pudrem blat i wyrabiamy, aż stanie się zupełnie jednolita i gładka. Jeśli nadal będzie sie bardzo kleić można dodać jeszcze trochę cukru pudru, nie należy jednak przesadzić bowiem za sucha suarpaste będzie się łatwo przerywać i kruszyć. Natychmiast po przygotowaniu szczelnie zawinąć w folię. Składniki na 625g masy. 

Masa z tego przepisu wyszła dość wilgotna i miękka. Całkiem dobrze nadawała się do pokrycia całego ciasta (dość grubo), jednak po rozwałkowaniu na cienką warstwę ciężko było z niej wycinać drobne elementy przy pomocy wykrawaczek (np. kwiaty). Powinna dobrze sprawdzać się w modelowaniu większych brył i przedmiotów. W mojej ocenie ***

2. "Żelatynowa" sugarpaste (przepis z książki "The home guide to cake decorating" Jane Price)

5 łyżeczek żelatyny
125 ml płynnej glukozy
1 łyżka gliceryny (spożywczej)
1 kg cukru pudru

Cukier przesiać przez sitko do dużej miski, odsypać szklankę i pozostawić na boku. Żelatynę w małej miseczce zalać 3 łyżkami wody, odczekać aż spęcznieje, następnie miseczkę umieścić w kąpieli wodnej i poczekać aż się rozpuści, dodać glukozę i glicerynę, zamieszać do połączenia i ostudzić (nie za długo- żeby całość się nie zaczęła tężeć).Miksturę wlać do miski z cukrem pudrem. Całość wymieszać łyżką a gdy zacznie się zbrylać, wyrabiać rekami, dodając w razie konieczności cukier puder, który odsypaliśmy wcześniej do szklanki. Kiedy konsystencją będzie przypominać ciasto, przenieść na wysypany cukrem pudrem blat i wyrabiać, aż masa będzie zupełnie gładka. Natychmiast po przygotowaniu szczelnie zawinąć w folię spożywczą. Składniki na 1kg masy.

Otrzymana z tego przepisu sugarpaste była bardzo podobna do gotowej masy, sprzedawanej w sklepach, może odrobinę mniej elastyczna. Bez problemu można ją wykorzystać do pokrycia całego ciasta jak i wykonania drobnych elementów i kwiatów. Ocena ****

 Lukier plastyczny należy cały czas przechowywać w chłodnym miejscu (raczej nie w lodówce, ponieważ po wyjęciu, ze względu na różnice temperatur, będzie wilgotny i klejący się), szczelnie owinięty folią i odrywać jedynie kawałek jaki jest nam w danej chwili potrzebny. Jeśli przypadkiem zostawimy sugarpaste bez przykrycia i stwardnieje na powierzchni, możemy spróbować wyrobić ją wilgotnymi rękoma, posmarować odrobiną tłuszczu (masła, smalcu)i wyrobić albo obciąć powstałą 'skórkę'.

test sugarpaste

Oznaczenia na zdjęcu:
nr.1 sugarpaste z przepisu 1
nr.2 sugarpaste z przepisu 2
nr.3 sugerpaste kupione w sklepie

 Z ciekawości sprawdziłam również alternatywną masę do sugarpaste:

3. Masa plastyczna z marshmallow (przepis z tej strony )

400 g pianki marshmallow
1 kg cukru pudru
3 łyżki wody

 Pianki z wodą stopić w kąpieli wodnej, dodać połowę cukru pudru i wymieszać. Następnie zdjąć z kąpieli wodnej i mieszając stopniowo dodawać pozostały cukier, aż do uzyskania konsystencji. Przyznaję, że masę dość długo trzeba wyrabiać, zanim przestanie się irytująco kleić;)

Muszę powiedzieć, że byłam pozytywnie zaskoczona tą masą. Ma dobrą konsystencję, jest trochę bardziej sucha i ciągnąca od oryginalnej sugarpaste. Nadaje się doskonale do pokrycia całego tortu, może nawet jest to trochę łatwiejsze, bo nie ma takiej tendencji do pękania jak lukier plastyczny. Można z niej zrobić proste kwiaty, nie próbowałam jednak bardzo drobnych elementów i bardziej skomplikowanych kwiatów, obawiam się bowiem, że ze względu na trochę większą 'gumowatość' może nie trzymać pierwotnego kształtu. Ocena *** i pół* :)

wtorek, 29 marca 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/29 17:44:14
Bardzo fajnie, że zamieściłaś te przepisy. Robiłam kiedyś masę na bazie pudru i glukozy (i coś tam jeszcze było) ale otrzymane z niej ozdoby bardzo szybko stwardniały i były jak kamień. Tak powinno być? Strasznie podoba mi się kilka Twoich tortów. Jaką masę plastyczną byś do nich polecała? Np. do konsoli lub gorsetu? :)
Jestem pełna podziwu dla Twojego talentu!
-
2011/03/29 18:03:10
Dziękuję i cieszę sie, że podobają Ci sie moje ciasta:) Do konsoli można użyć którejkolwiek masy z podanych przepisów, może nawet z marshmallow byłoby najłatwiej- na tej masie nie powstają tak łatwo pęknięcia na rogach, a do gorsetu wolałabym chyba przepis 2, chociaż z marshmallow też nie powinno być problemów.
Co do wysychania sugarpaste, to już niestety taki urok, aby ozdoby aż tak szybko nie wysychały można umieścić je w woreczku, albo przykryć folią. Wydaje mi się, że to jak szybko i mocno wysycha sugarpaste zależy od składu np. masa z przepisu 1 bardzo szybko wysycha i kruszeje,no i oczywiście od wilgotności powietrza. Alternatywnie marcepan wysycha trochę wolniej i nie twardnieje aż tak bardzo. Pozdrawiam
-
2011/03/29 18:50:47
Oj z marshmallow też kiedyś robiłam :/ Kleiło się niemiłosiernie...cała upaćkana tym byłam :P
Muszę zaopatrzyć się z porządne barwniki i będę próbować :)
-
2011/03/29 19:56:13
To fakt, zwyky lukier plastyczny robi sie chyba latwiej niz mase marshmallow, przynajmniej jak dla mnie. Niedlugo postaral sie zamiescic instrukcje jak pokryc ciasto marcepanem albo sugarpaste, moze bedzie dla Ciebie przydatne. Powodzenia:)
-
Gość: , *.netsupport.pl
2011/05/09 13:12:35
Witam

Super przepisy:) Chciałabym uzyskać od Ciebie informację, gdzie zakupić glicerynę spożywczą? Do tej pory robiłam paste wg pierwszego przepisu, a chciałabym spróbować 2-ego.
Będę zobowiązana za pomoc

Pozdrawiam
-
2011/05/17 16:09:30
Witam,
Przepraszam, że dopiero odpowiadam, ale miałam małą przerwę urlopową. Przyznam, że ciężko mi powiedzieć, gdzie w Polsce można kupić glicerynę spożywczą, ponieważ nie mieszkam w Polsce. Ja staram się robić większe jej zapasy jak tylko jestem w Anglii, bo sama mam problemy z jej kupnem. Sprawdziłam kilka polskich sklepów wysyłkowych z artykułami do dekoracji ciast, ale niestety gliceryny nie było. Jedyne co mi przychodzi jeszcze do głowy, to sprawdzić w aptece czy maja glicerynę oczyszczoną i spytać się czy nadaje się ona do spożycia. Przykro mi, że nie mogłam bardziej pomóc. Pozdrawiam
-
2011/09/13 17:58:25
Mam pytanie co do tej masy z gliceryną- czy można ją użyć zaraz po przygotowaniu, czy wymaga schłodzenia czy innych "zabiegów" przed użyciem? z góry dziękuję za odpowiedź:)
-
Gość: kwiatek722, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/12/14 13:35:23
Chyba glukozę, nie glicerynę...to tak dla malutkiego sprostowania, płynną glicerynę mozna nabyć w aptece także lepiej z taka pasty nie robic ;)...
-
Gość: kwiatek722, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/12/14 13:38:16
..a odnośnie płynnej glukozy..wiem, że robi się tzw krzywą cukrową z obiążeniem glukoza tako test na cukrzycę i można taką płynna glukoze kupić w aptece..
-
2012/12/14 14:41:26
Gość: kwiatek722- w przepisie jest i glukoza i gliceryna:) Też mi się wydaję ,że glukozę można kupić w aptece, z gliceryną w Polsce nie mam pojęcia:/Z tego co mi wiadomo: gliceryna zmiękcza masę , dodaje jej wilgotności i dzięki temu "przedłuża" żywotnośc sugarpaste, glukoza dodaje elastyczności i utrzymuje odpowiednią strukturę masy. Dlatego najlepiej i najproście pracuje się z masą cukrową, która ma w składzie i glicerynę i glukozę( przynajmniej mi:) Nietkórzy zastępują glicerynę olejem,ale ja osobiście nigdy tego nie próbowałam i nie wiem jakie są efekty.

nessarija- przepraszam Cię najmocniej,ale już dawno Ci odpowiedziałam,ale widzę,że blox na moim własnym blogu zjadł mi komentarz;) NIe, nic nie musisz po przygotowaniu robić, masa jest gotowa do działania:) można odczekać 15 minut, aby "odpoczęła" po wyrabianiu( oczywiście trzeba ja szczelnie zawinąć, kiedy jej nie uzywamy.
-
Gość: zakrecona8817, *.kielce.vectranet.pl
2013/02/05 15:44:44
gliceryne w płynie najłatwiej kupić w każdej aptece ;))

jest to najlepsze lekarstwo na kaca ;)
-
2013/02/05 15:55:31
dobrze wiedziec;)
-
Gość: 15-tka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/22 01:52:03
gdzie można nabyć glicerynę spożywczą i glukozę w płynie? glukozę znajdę w aptece może? ;)
-
Gość: 15-tka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/22 01:53:38
przepraszam, nie doczytałam komentarzy , gapa ze mnie ;D
-
2013/06/13 20:55:52
mam pytanie co to znaczy "umieścić miseczkę w kąpieli wodnej" ? z góry dziękuje za odpowiedź
-
2013/06/13 21:24:24
w internecie znalazłam przepis na lukier plastyczny z 3 łyżek żelatyny 3 łyżek glukozy 50ml gorącej wody i ok. 800g cukru pudru
Co myślisz o tych składnikach masa nada się? czy mimo wszystko lepsza będzie ta 2 z gliceryną?
-
2013/06/13 23:41:28
W tym wypadku umiescic w kapieli wodnej oznacza wlozenie miseczki do garnuszka z woda, podobnie jak rozpuszczanie czekolady w misce nad gotujaca sie woda, z taka roznica, ze miseczka z zelatyna moze dotykac wody( chodzi glownie o to, zeby nie bylo ryzyka zagotowania sie mieszanki, co mogloby sie stac przy bezposrednim rozpuszczaniu na palniku:)
Co do przepisu, to wydaje mi sie, ze powinien byc ok. Z gliceryna masa troche dluzej jest wilgotna, znacznie wazniejsza w skladzie jest zelatyna i glukoza. W ostatecznosci jesli bedzie sie z nia ciezko pracowalo mozna dodac troche tluszczu( ja czasami dodaje tluszcz typu planta, ale raczej minimalne ilosci).
Mam nadzieje, ze troche pomoglam:) Pozdrawiam
-
2013/06/14 22:57:01
dziękuje za odpowiedź i pomoc :)) szykuje się do 44 urodzin taty i chce zrobić tort w kształcie motorówki :D sobaczymy czy mi wyjdzie :) a i jeszcze jedno (przepraszam ze zamęczam) jakich barwników używasz do barwienia masy? i gdzie można takie kupić? :)
-
2013/06/14 23:48:35
Ja uzywam barwnikow w pascie/ zelu firmy sugarflair i wilton, kupuje je w sklepach internetowych( nie mieszkam w Polsce, ale sklepow z takimi rzeczami u mnie nie ma:/) W Polsce widzialam tego typu barwniki rowniez w sklepach internetowych, np tortowni. Barwniki zelowe sa bardzo wydajne, nie zmieniaja gestosci sugarpaste i daja intensywne kolory.
Tort motorowka- bardzo fajny pomysl:) powodzenia i w razie jeszcze jakis pytan pisz smialo:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi