Blog > Komentarze do wpisu

Bardzo mleczne ciasto- Tres Leches (Three Milks Cake)

 

Mały przerywnik od cake pops- Three Milks Cake. Ciasto bardzo popularne w wielu krajach Ameryki Łacińskiej. Swoją nazwę zawdzięcza 3 rodzajom mleka, którym jest nasączane zaraz po upieczeniu( chociaż w przepisie, z którego korzystałam pojawia się śmietana zamiast mleka). Jest słodkie i niesamowicie wilgotne, mleczny sos wręcz z niego wypływa. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste a efekt bardzo przyjemny dla podniebienia:) Przepis pochodzi  z tej strony.

Three Milks Cake

Ciasto

6 jajek, rozdzielonych
2 szklanki* cukru pudru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sos

1 puszka skondensowanego mleka (niesłodzonego)**
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego**
1 szklanka śmietany kremówki

Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać partiami do masy jajecznej na przemian z mlekiem oraz wanilią (należy to zrobić dość szybko, ale delikatnie, aby całość nie straciła puszystości). Przełożyć do natłuszczonej, nieprzeciekającej blachy (wymiary 22x 33 cm lub podobne). Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec około 25minut, do złotego koloru.

W między czasie przygotować sos do nasączenia. Zmiksować mleko skondensowane słodzone i niesłodzone oraz śmietanę.

Gotowe ciasto zostawiamy w blaszce i gdy jest jeszcze ciepłe wylewamy na nie mleczny sos( aby lepiej sie wchłaniał możemy gęsto ponakłuwać ciasto wykałaczką). Może się wydawać, że płynu jest bardzo dużo, ale nie ma sie co martwić, całość dość szybko zniknie. Ciasto przykryć folią i umieścić w lodówce  przynajmniej na 4 godziny a najlepiej na całą noc.

W oryginalnym przepisie wierzch ciasta pokryty jest pewnego rodzaju lukrem, ja zastąpiłam go kleksem z bitej śmietany.

*szklanka w tym przepisie ma 250g

**moja puszka słodzonego mleka miała 397g a niesłodzonego 410g

piątek, 25 marca 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi